Vmware 6.0

Vmware 6.0

Vmware je v začetku letošnjega leta predstavil novo verzijo produkta VSphere. Poglavitni poudarki nove verzije so naslednji:

vMotion na velike razdalje - sedaj se lahko premika na virtualke preko geografskih meja, s časovno omejitvijo zakasnitve na liniji 100 ms ali manj. Prav tako se lahko premika virtualke med dvema različnima vCentroma.

Vmware vCenter strežnik - je doživel vrsto sprememb in izboljšav, med drugim deluje tudi Update Manager. Obe verziji strežnika, vCenter Server for Windows in vCenter Server Appliance uporabljata interno zbirko podatkov PostgresSQL, možna pa je tudi uporaba zunanje zbirke Microsoft SQL ali Oracle.

Spletni vmesnik za nadzor - sedaj se uporablja samo še spletni vmesnik za nadzor delovanja sistema, ki pa je bistveno hitrejši od prejšnje verzije.

VMware Virtual Volumes - VMware je vpeljal nov koncept integracije z diskovnimi polji v vSphere 6 z imenom Virtual Volumes. Gre za tesno integracijo z NAS in SAN sistemi različnih proizvajalcev za upravljanje operacij nad diskovnimi polji na virtualnem nivoju. Možna bo uporaba polic za upravljanje - vSphere Storage Policy Based Management.

VMware sedaj vključuje tudi orodje vSphere Data Protection in sicer od različice vSphere Essentials Plus in več. Gre za VM backup in recovery orodje, prej je bilo znano pod imenom vSphere Data Protection Advanced, kot opcija. To orodje se bo lahko uporabljalo kot možnost arhiviranja specifičnih virtualk (Microsoft SQL Server, Microsoft Exchange) z možnostjo vračanja podatkov na nivoju tabele ali poštnega predala.